Temu anmäls för att bryta mot EU-lag

2024-05-21

Temu

Den kinesiska e-handelsplattformen Temu har hamnat i blåsväder efter att Sveriges Konsumenter, samt 17 andra europeiska konsumentorganisationer anmält företaget för brott mot EU:s Digital Services Act (DSA).

Anklagelserna handlar om att Temu inte uppfyller flera viktiga säkerhets- och konsumentskyddskrav. För att få reda på mer gällande detta, läs vidare!

Lockande priser med dolda risker

Temus extremt låga priser och erbjudanden om gratis frakt lockar många konsumenter till plattformen.

De konsumentorganisationerna som står bakom anmälan menar dock att detta kan leda till allvarliga risker, eftersom många produkter som säljs på Temu inte anses uppfylla europeiska säkerhetslagar, särskilt inom kategorier som kosmetik och elektronik.

Kritik från konsumentorganisationer

Johanna Hållén, som är generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, har uttalat sig kritiskt mot Temu och framhåller att det är oacceptabelt att företaget prioriterar låga priser framför grundläggande produktsäkerhet och konsumentskydd. Hon varnar för att detta kan bli både farligt och kostsamt för konsumenterna i längden.

Huvudanledningarna för anmälan

Det pratas främst om tre anledningar varför Temu  har blivit anmälda för brott mot DSA. Nedanför ser du dessa anledningar.

Den första anledningen är bristen i spårbarhet och kontaktmöjligheter. Konsumenter har svårt att komma i kontakt med Temu eller reklamera produkter, eftersom nödvändig information ofta saknas.

Andra huvudanledningen till anmälan är på grund av vilseledande produktrekommendationer. Temu anklagas för att manipulera kunder genom de produkter som presenteras och rekommenderas på plattformen.

Och den tredje anledningen beror på marknadsföring mot minderåriga. Plattformen får kritik för sina riktade reklamkampanjer på TikTok (som används av en väldigt ung publik) och bristen på ålderskontroll vid registrering, vilket gör det enkelt för barn och ungdomar att skapa konton.

Temu själv har dock sagt att barn inte använder deras plattform, men eftersom det inte finns någon ålderskontroll vid registreringen är det svårt att lita på det.

Temus svar på anklagelserna

I sitt svar på anklagelserna betonar Temu att de har som mål att följa alla regler och lagar i de länder där de är verksamma. Företaget förklarar att de är relativt nya på den europeiska marknaden och att de aktivt har arbetat med att anpassa sina tjänster baserat på kundernas feedback. Temu avser att fortsätta förbättra sina rutiner för att säkerställa att de uppfyller alla krav.

Fler artiklar

Lättskött kort frisyr dam

Lättskött kort frisyr dam

Att ha en lättskött kort frisyr dam kan vara både praktiskt och stilfullt för många kvinnor. Korta frisyrer kräver oftast mindre tid och...

Kort frisyr kille barn

Kort frisyr kille barn

Att välja en frisyr för ditt barn kan vara en rolig men svår utmaning. Kort frisyr kille barn är populärt bland många killar och det finns många...

Hur långt är Sverige?

Hur långt är Sverige?

Sverige är ett land med vacker natur, från skogarna i söder till bergen i norr. Men hur långt ät Sverige egentligen?. Svaret är att Sverige är 1 572...