Hur lång är en hockeymatch? – Svar och förklaring

2024-05-21

Hur lång är en hockeymatch?

En professionell hockeymatch är 60 minuter lång. Dessa 60 minuter är indelade i tre perioder där varje period är 20 minuter lång. Detta format är standarden inom de flesta professionella ligorna, såsom NHL och SHL.

Utöver den ordinarie speltiden kan matcher förlängas med övertid och eventuellt straffläggning om resultatet är oavgjort efter de tre perioderna.

Hur lång är en hockeymatch?

En hockeymatch varar som sagt vanligtvis i en timme, uppdelad i tre perioder om 20 minuter vardera. Detta gäller för ligor som NHL och andra internationella turneringar. För amatörhockey kan dock matchtiden vara kortare och variera beroende på ligans regler och nivå.

Hur många perioder i hockey?

En hockeymatch består av tre perioder, där varje period är 20 minuter lång. Mellan varje period är det en paus på 18 minuter, där spelarna och tränarna får tid att vila och justera strategier.

Övertid i hockey

När en hockeymatch slutar oavgjort efter ordinarie speltid, används en övertidsperiod för att avgöra vinnaren. Hur lång denna övertid är kan variera beroende på vilken nivå det rör sig om och vilken del av säsongen det är.

I grundserien av NHL, som är världens bästa hockeyliga, spelas övertid som en sudden death-period på fem minuter, vilket betyder att det första laget som gör mål vinner matchen. Om inget mål görs under dessa fem minuter, går matchen vidare till en straffläggning, som pågår tills ett av lagen vinner.

Under slutspelet i NHL ändras formatet något. Här består övertidsperioderna av 20 minuters speltid och fortsätter tills ett mål görs, vilket omedelbart avgör matchen enligt sudden death-principen.

I Sveriges grundserie spelas en enda övertidsperiod på fem minuter. Under denna tid är det vanligt att lagen spelar med färre spelare än normalt. Antalet spelare på isen varierar beroende på ligan eller turneringen. Till exempel, i SHL spelas övertiden tre mot tre, medan det i Hockeyallsvenskan är fyra mot fyra.

Den faktiska matchtiden i Hockey

Den faktiska matchtiden i hockey är betydligt längre än själva speltiden. På grund av de många avbrotten varar en match ofta mellan 2 till 3 timmar. Den genomsnittliga matchtiden för en vanlig hockeymatch har beräknats till 2 timmar och 23 minuter.

I större ligor, som NHL, är matcherna dock ännu längre och den genomsnittliga matchtiden där är cirka 2 timmar och 30 minuter. Dessa längre tider inkluderar reklamavbrott, timeouts och andra pauser som är vanliga i professionell ishockey.

Fler artiklar

Lättskött kort frisyr dam

Lättskött kort frisyr dam

Att ha en lättskött kort frisyr dam kan vara både praktiskt och stilfullt för många kvinnor. Korta frisyrer kräver oftast mindre tid och...

Kort frisyr kille barn

Kort frisyr kille barn

Att välja en frisyr för ditt barn kan vara en rolig men svår utmaning. Kort frisyr kille barn är populärt bland många killar och det finns många...

Hur långt är Sverige?

Hur långt är Sverige?

Sverige är ett land med vacker natur, från skogarna i söder till bergen i norr. Men hur långt ät Sverige egentligen?. Svaret är att Sverige är 1 572...