3 viktiga tips vid dränering av husgrunden

2024-10-19

När det kommer till att skydda ditt hem från fukt och vatten är dränering av husgrunden en väldigt viktig åtgärd. Ett välfungerande dräneringssystem kan förhindra allvarliga skador på både byggnadens struktur och inomhusmiljön.

För att säkerställa ett lyckat resultat och undvika kostsamma misstag finns det några grundläggande faktorer att ta hänsyn till. Här är 3 viktiga tips som hjälper dig att dränera husgrunden på ett effektivt och hållbart sätt.

1. Anlita professionell hjälp

Att dränera en husgrund är ett komplext projekt som kräver både kunskap och erfarenhet. Därför är det klokt att vända sig till etablerade dräneringsföretag för hjälp. Dessa företag har den tekniska kunskapen som krävs för att bedöma din specifika situation och rekommendera de bästa lösningarna. De har också tillgång till rätt utrustning och grävmaskiner som gör arbetet effektivt och korrekt utfört.

Seriösa företag erbjuder ofta garantier på sitt arbete, vilket ger dig extra trygghet. Dessutom kan de ofta genomföra på några dagar det som skulle kunna ta veckor för en amatör. När du väljer företag, be om referenser och kolla deras tidigare arbeten. Det kan vara värt att ta in offerter från flera företag för att jämföra priser och tjänster. Du kan hitta företag via nätet genom att söka runt på aktörer nära dig – om du bor i Göteborg kan du t.ex. söka på ”dränering Göteborg” för att hitta aktörer att kolla in närmre och senare kontakta om de känns som ett bra val.

2. Dra nytta av ROT-avdraget

ROT-avdraget kan vara en betydande ekonomisk fördel när du dränerar din husgrund. Detta avdrag gäller för arbetskostnader vid reparation, underhåll, ombyggnad och tillbyggnad av bostäder. I sin helhet kan du få en skattereduktion på upp till 30% av arbetskostnaden, med ett maxbelopp på 50 000 kronor per person och år.

För att vara berättigad till ROT-avdrag måste du äga bostaden och den måste vara äldre än fem år. Det praktiska är att dräneringsföretaget vanligtvis drar av ROT-avdraget direkt på fakturan, så du behöver inte ansöka själv. Genom att utnyttja ROT-avdraget kan du potentiellt spara en betydande summa på ditt dräneringsprojekt. Se dock till att diskutera detta med dräneringsföretaget i förväg för att säkerställa att allt hanteras korrekt och att du får maximal nytta av avdraget.

3. Undersök behovet av bygglov

Innan du påbörjar dräneringsarbetet är det viktigt att ta reda på om du behöver bygglov. Om du bara förbättrar eller byter ut en befintlig dränering krävs vanligtvis inget bygglov. Däremot kan helt nya dräneringssystem, särskilt om det innebär anslutning till det kommunala dagvattensystemet, kräva bygglov.

Regler kan variera mellan olika kommuner, så det är alltid bäst att kontakta din lokala byggnadsnämnd för specifik information. Om du behöver ansluta till det kommunala dagvattensystemet tillkommer ofta en anslutningsavgift, så fråga din kommun om aktuella avgifter.

Att kontrollera bygglovsfrågan i förväg kan spara dig från potentiella problem och förseningar längre fram i projektet. Det säkerställer också att ditt dräneringssystem uppfyller alla lokala regler och krav, vilket är viktigt för både dig och eventuella framtida husägare.

Fler artiklar

Brunt hår – allt du behöver veta

Brunt hår – allt du behöver veta

Brunt hår är en klassisk och snygg hårfärg som passar många. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på det mesta du behöver känna till om...

Färga grått hår – så gör du

Färga grått hår – så gör du

Att färga grått hår hemma kan kännas som en utmaning, men sanningen är att det egentligen inte behöver vara så svårt.  I den här artikeln kommer vi...

Vad är balayage?

Vad är balayage?

Balayage är en hårfärgningsteknik där man handmålar färgen direkt på håret med en pensel för att skapa en mjuk och naturlig look. Det gör att färgen...