15 vanliga tatueringars betydelse

2024-06-20

tatueringar betydelse

Att välja en tatuering handlar inte bara om hur den ser ut, utan också om vad den betyder för personen som bär den. Tatueringar kan vara starka uttryck för vem vi är, våra minnen, vad vi tror på och vad vi drömmer om.

Nedanför kommer vi att titta närmare på vad 15 vanliga tatueringar betyder. Genom att förstå betydelsen med dessa tatueringar, kan du förhoppningsvis få en bättre uppfattning ifall någon av dem är för dig eller inte.

Tatueringar betydelse – ofta ganska logiska

De flesta tatueringar har faktiskt en ganska logisk betydelse när man väl börjar fundera på det.

Många av de vanligaste tatueringarna har en betydelse som nästan alla känner till. Dessa symboler och motiv är ofta allmänt erkända och bär på universella betydelser som gör dem lätta att förstå för de flesta.

1. Tatuering kompass

Kompass-tatueringen är en av de mest populära tatueringarna som finns. För vissa representerar den vägledning och att hitta rätt väg i livet. Andra ser den som en symbol för beskydd och säkerhet, en påminnelse om att de alltid kommer att hitta hem.

För de äventyrslystna symboliserar kompassen frihet och vandringslust. Den kan också stå för lojalitet och vänskap, och är en stark påminnelse om att hålla sig trogen mot dem man älskar.

Vissa tolkar även kompass-tatueringen med positiv energi, samt som en symbol för att övervinna svårigheter.

Kompass tatuering betydelse

Kort och gott kan man säga att kompasstatueringen har väldigt många olika betydelser, och varierar från person till person.

2. Tatuering Svalor

Förr i tiden symboliserade svalor-tatueringen en sjöman som hade seglat 5000 engelska mil, vilket var en stor prestation och tecken på erfarenhet och skicklighet.

I modern tid har betydelsen av svalorna förändrats och nu står de istället för återvändande. Svalor är kända för att alltid återvända hem, vilket gör dem till en symbol för hemkomst och återvändande.

Svalor tatuering betydelse

Svalor symboliserar återvändande och hemkomst.

3. Tatuering Spindelnät

Denna tatuering har sina rötter i en legend om ”Spider-woman”, som skyddade de amerikanska urinvånarna. Enligt legenden skyddade Spider-woman barnen genom att spinna nät över deras vaggor, vilket gav dem skydd från det onda och farliga.

Denna historia ligger även till grund för skapandet av drömfångare, som har liknande syfte att skydda sovande barn. Spindelnätet är därför en symbol för beskydd och säkerhet.

Spindelnät tatuering betydelse

Tatueringen symboliserar beskydd och säkerhet, baserat på legenden om Spider-woman.

4. Tatuering Tårar

En tår under ögat är en tatuering som ofta är kopplad till kriminalitet och fängelse. Ursprungligen symboliserade en tår att man har suttit inlåst i ett fängelse. Med tiden har symboliken utvecklats och blivit mer specifik beroende på vilken sida av ansiktet tåren är tatuerad.

Om tåren är tatuerad på vänster sida betyder det idag att man har mördat någon, ofta i fängelset. Om tåren däremot är tatuerad på höger sida symboliserar det att man har förlorat en familjemedlem eller en gängmedlem.

Tårar tatuering betydelse

Tårar-tatueringens betydelse kan vara antingen mord eller bortgång, beroende på vilken sida av ansiktet den är tatuerad.

5. Tatuering Dödskalle

Dödskalle-tatueringen är en kraftfull symbol för döden. För vissa representerar den att man inte är rädd för döden. Andra tolkar dödskallen som en påminnelse om att döden är oundviklig för alla, och att leva varje dag som om den vore den sista.

Dödskalle tatuering betydelse

En dödskalle-tatuering symboliserar döden och kan betyda att man inte fruktar döden, eller att alla kommer dö tillslut och att man ska leva varje dag fullt ut.

6. Tatuering Paraply

En paraply-tatuering är en symbol för beskydd. Precis som ett paraply skyddar oss från regnet, representerar tatueringen ett skydd mot andra problem i livet. Den fungerar som en påminnelse om att vi kan finna skydd och trygghet även i svåra tider.

Paraply tatuering betydelse

Paraply-tatueringen symboliserar beskydd och trygghet.

7. Tatuering Kinesisk Drake

Tatueringen av en kinesisk drake symboliserar en rad olika saker. Kinesiska drakar representerar visdom, vilket innebär att bäraren söker eller värdesätter kunskap och klokhet. De symboliserar också makt och styrka, både inre och yttre styrka.

Utöver detta är draken en symbol för tacksamhet och lycka, vilket kan betyda att man uppskattar de goda sakerna i livet.

Kinesisk Drake tatuering betydelse

Den kinesiska draken symboliserar visdom, makt, styrka, tacksamhet och lycka.

8. Tatuering Ankare

Ankare-tatueringen är en symbol för stabilitet och trygghet. Precis som ett ankare håller ett skepp stadigt på plats, representerar denna tatuering en fast grund och en känsla av säkerhet i livet. Det är en påminnelse om att man kan stå stadigt och vara stark oavsett vilka motgångar man möter.

Ankare tatuering betydelse

En ankare-tatuering symboliserar stabilitet och trygghet.

9. Tatuering Haj

Denna tatuering symboliserar mod och vilja. Hajar är kända för att vara ett stort hot mot andra vattendjur, samt sin förmåga att överleva i tuffa miljöer, vilket gör dem till en symbol för att våga stå på sig och aldrig ge upp.

Tatuering representerar därför en beslutsam och orädd attityd, en vilja att möta utmaningar och övervinna hinder.

Haj tatuering betydelse

Haj-tatueringen symboliserar mod, att våga stå på sig, och en vägran att ge upp.

10. Tatuering fjäril

En fjärils-tatuering representerar personlig utveckling och förvandling. Fjärilen går igenom en fantastisk förvandling, från larv till en vacker flygande varelse, vilket gör den till en kraftfull symbol för förändring och tillväxt i livet.

Fjäril tatuering betydelse

Fjärils-tatueringen symboliserar personlig utveckling och förvandling i livet.

11. Tatuering svärd

Svärdet står för rättvisa och styrka, och är en påminnelse om att stå upp för det som är rätt och att vara stark i möten med svårigheter. Svärdet symboliserar också mod och ära, vilket innebär att man värdesätter tapperhet och heder i sitt liv.

Svärd tatuering betydelse

En svärd-tatuering symboliserar rättvisa, styrka, mod, ära och tapperhet.

12. Tatuering sjöjungfru

Sjöjungfrur är mytiska varelser som ofta associeras med både fara och frestelse. Samtidigt representerar sjöjungfrur också livets frihet, med deras förmåga att röra sig fritt i det enorma havet.

Denna symboliseras därför ofta om de frestelser och risker som finns i livet, men också om vikten av att leva fritt och följa sina egna vägar.

Sjöjungfru tatuering betydelse

Denna tatuering representerar fara, frestelse och livets frihet.

13. Tatuering solros

En solros-tatuering är en ljus och positiv symbol som ofta förknippas med lycka och glädje. Solrosen representerar också optimism och värme, och är en påminnelse om att alltid se det ljusa i livet.

Den symboliserar solsken och liv, och kan också stå för stolthet och att vara en glädjespridare. För många är solros-tatueringen ett tecken på att leva livet fullt ut, att omfamna varje dag med positiv energi och att sprida glädje till andra.

Solros tatuering betydelse

Solros-tatueringen står för lycka, glädje, optimism och att leva livet fullt ut.

14. Tatuering löv

Löv-tatuering är en symbol för livets cykel och kretslopp. Lövet föds på våren, växer på sommaren, förändras på hösten när löven blir röda eller gula, och slutligen dör de på vintern när löven faller av. Denna tatuering påminner på så sätt om naturens och livets cykel och kretslopp.

Löv tatuering betydelse

Tatueringen representerar livets cykel och kretslopp.

15. Tatuering kanin

En kanin-tatuering står för att övervinna stora hinder i livet. Kaniner är kända för sin förmåga att hoppa högt och långt, vilket gör dem till en kraftfull metafor för att klara av utmaningar och svårigheter. Att bära en kanin-tatuering kan påminna om sin egen styrka och kapacitet att ta sig över livets hinder, oavsett hur stora de kan verka.

Kanin tatuering betydelse

Kanin-tatuering symboliserar att överkomma stora hinder i livet.

Måste tatueringar ha en betydelse?

Nej, det är såklart upp till var och en vad man vill tatuera på sin kropp, och det behöver nödvändigtvis inte ha någon betydelse. Tatueringar är en form av konst och självuttryck, och för vissa kan det räcka med att de helt enkelt tycker att tatueringen är tilltalande eller vacker.

Men för många är det dock viktigt att tatueringar har en betydelse. En tatuering kan bära på personliga berättelser, minnen, eller andra symboler. Meningsfulla tatueringar kan också fungera som dagliga påminnelser om vad som är viktigt för sig själv, eller som källor till styrka och inspiration.

Fler artiklar