Snabel a – hur gör man @ på dator?

2024-05-21

Snabel a

Att skriva tecknet @, eller ”snabel a” som det kallas på svenska, är en grundläggande färdighet i dagens digitala värld.

I denna text kommer vi förklara vad @ är för något, samt förklara hur man enkelt och smidigt skriver @ på olika typer av datorer. Oavsett om du använder en Windows-dator, Mac, eller någon annan mobil enhet, kommer vi förklara hur man gör.

Vad är snabel a?

Snabel a, eller @, är en symbol som används flitigt på internet, framför allt i e-postadresser. I en e-postadress placeras @ mellan användarens namn och den specifika domänen som användaren tillhör. Till exempel – gustav@hotmail.se.

Namnet ”snabel a” kommer från en äldre svensk benämning på bokstaven ”a”, som ansågs likna en snabel på en elefant.

På engelska kallas @ istället för ”at”, vilket är en mycket kortare benämning än ”snabel a” som vi har i Sverige.

I takt med att e-post blivit en av de mest grundläggande kommunikationsmetoderna online, har @ blivit ett tecken som alla bör veta hur man skriver. Det är också värt att nämna att @ används i andra sammanhang på nätet, såsom i sociala medier.

Hur gör man @ på PC och Mac?

Att skriva @ kan variera beroende på vilken typ av dator du använder. Här är en enkel guide för hur du gör @ på både PC och Mac.

Så här gör du @ på en PC

För att skriva @ på en PC använder du tangentkombinationen ”Alt” och ”2”. Håll ner ”Alt”-tangenten och tryck sedan på siffran 2. Detta fungerar på de flesta tangentbord och ger dig @-tecknet.

Så här gör du @ på en Mac

När det kommer till att få fram @ på en Mac håller du istället ner ”Option” ()-tangenten och trycker på siffran 2. Detta kommer att ge dig @-tecknet, precis som på en PC, men med en annan tangentkombination.

Hur gör man Snabel-a på mobila enheter?

Att skriva @ på smartphones och surfplattor är väldigt enkelt. På de flesta mobila enheter hittar du @-tecknet under en specifik sektion med symboler och specialtecken på tangentbordet.

För att hitta @ börjar du med att öppna tangentbordet. Sedan måste du byta från bokstäver till symboler och siffror. Du gör detta genom att trycka på en knapp som ofta är märkt med ”123” eller ”?123″.

När du har bytt till symbolsektionen, ser du en mängd olika specialtecken. @ finns vanligtvis på den första eller andra sidan av dessa symboler. Tryck sedan på @-tecknet för att lägga till det i din text.

Den här metoden fungerar på alla smartphones och surfplattor, oavsett om du använder Android eller iOS.

Varför används snabel a i mejladresser?

För att svara på varför snabel a används i mejladresser behöver vi gå tillbaka enda till år 1971. Då kom den amerikanske programmeraren Raymond S. Tomlinson på idén att skicka e-post meddelanden mellan två datorer.

Han behövde ett tecken för att skilja personens namn från datorns eller platsens namn. Tecknet behövde finnas på tangentbordet och inte användas i namn. Valet föll på @-tecknet, eftersom det uppfyllde dessa krav och dessutom var sällan använt.

Tomlinsons val av @-tecknet var väldigt lyckat och gjorde ett sällan använt tecken till ett av de mest använda tecken i digital kommunikation. Sedan dess har @ fortsatt använts i mejladresser för att separera namnet med domännamnet.

Fler artiklar

Lättskött kort frisyr dam

Lättskött kort frisyr dam

Att ha en lättskött kort frisyr dam kan vara både praktiskt och stilfullt för många kvinnor. Korta frisyrer kräver oftast mindre tid och...

Kort frisyr kille barn

Kort frisyr kille barn

Att välja en frisyr för ditt barn kan vara en rolig men svår utmaning. Kort frisyr kille barn är populärt bland många killar och det finns många...

Hur långt är Sverige?

Hur långt är Sverige?

Sverige är ett land med vacker natur, från skogarna i söder till bergen i norr. Men hur långt ät Sverige egentligen?. Svaret är att Sverige är 1 572...